Om dyslexi

Detta bildspel kräver JavaScript.

http://healthiest.pw/20-things-to-remember-if-you-love-a-person-with-dyslexia/

Länken här ovan är en av de ställen som jag hittar min information på. Jag tänkte att jag översätter de punkterna jag anser är viktigast och sedan skriver in lite extra kommentarer.

Kom ihåg att alla med dyslexi inte har helt identiska diagnoser och att vi alla fungerar olika.

1. Dyslektiker har livsstilsutmaningar.
Dyslexi är mycket mer än att bara ha svårt att läsa, skriva och använda siffror. Dyslektiker ser världen på ett helt annat sätt, kommunicerar på olika sätt och har problem att organisera saker. Vissa människor beskriver det som en livsstilsutmaning, andra som en livsstilsförbannelse eftersom den påverkar nästan alla aspekter av deras liv.

– ”Wow det stämmer så himla väl. Jag menar fråga bara min mamma om mitt rum. Sedan är det viktigt att komma ihåg att dyslexi aldrig är en ursäkt till att inte göra något utan en anledning till att jobba hårdare, varför åter kommer jag till längre ned.”

2. Dyslektiker kan verka konstiga.
Trots deras höga intelligens och eftersom de ser så många olika perspektiv på samma gång, kan de ses som osammanhängande i konversationer. De kan komma med konstiga idéer och saknar förmåga att kontrollera om deras tankar är lämpliga för samtal. De kan verka nästan autistisk eftersom de är ofta omedvetna om sociala regler.

– ”Jag har aldrig varit med om de autistiska dragen men de konstiga idéerna och de osammanhängande konversationerna är något jag känner igen. Eftersom att dyslektiker inte kan tänka på riktigt samma sätt, leder det till att dyslektiker tänker mycket ”utanför lådan” och därför kan jag sitta i ett samtal om mobiler och helt plötsligt säga att man borde äta mer morötter. Då tittar alla konstigt på mig, då får jag förklara att jag tänkte på den gången jag gick förbi en mobilaffär när jag skulle handla frukt och att jag funderade på vad skillnaden mellan frukt och grönsaker är, när jag började tänka på hur grönsaker som t.ex. morötter är hårdare än frukt och då började jag tänka på att morötter är nyttiga för att de är så hårda vilket fick mig att tänka på hur man då borde äta mer morötter, alla tittar fortfarande konstigt på mig.”

3. Dyslektiker tycker detaljer är ansträngande.
Eftersom deras hjärnor måste anstränga sig extra mycket vid behandling av bokstäver och ljud, måste de arbeta hårdare, mycket hårdare. Så när de läser, arbetar med siffror eller fokuserar på detaljer är det verkligen, verkligen ansträngande.

-”för ungefär två år sedan fick jag en myket intensiv huvudvärk och det kändes som att jag hade horn som långsamt växte fram i panna. Jag var jätte rädd och fattade ingenting tills jag lyckade efter månader av sökning på internet (P.s googla aldrig symtom på internet) hitta svaret. Eftersom att dyslektiker måste överarbeta sina hjärnor så mycket får de mycket intensiva huvudvärker om de överanstränger sig. T.ex. Genom att läsa eller skriva mycket.”

5. Dyslektiker är mycket kreativa.

Deras förmåga att se världen från alla perspektiv gör dem mycket kreativ. De kan komma med vilt kreativa idéer, dels för att de inte är begränsas av fysikens lagar, matematisk logik, eller det omöjliga.

-”Den här idiotiska myten om att dyslektiker inte skulle kunna vara smarta är just det, en idiotisk myt. En av historiens smartaste personer hade dyslexi. Hör talas om Albert einstine? Japp han hade dyslexi och man kan ju se hur mycket det stämmer när det kommer till att dyslektiker är mycket kreativa eftersom att hade einstine inte tänkt lite ”utanför lådan” hade han kanske aldrig kommit på sina stora upptäckter (RelatIvitets teorin). Det stämmer så bra in på mig, jag har alltid varit oerhört pyslig och kreativ. När jag ska göra ett skolprojekt vill jag alltid göra det på det mäst kreativa sättet jag kan som t.ex. Göra filmer eller planscher.”

6. Dyslektiker ser saker som andra inte.

Liksom ord som rör sig på sidan, eller till och med från sidan och ord som vänder på sig. Du vet hur utmanande det kan vara att läsa bokstäver och siffror i captcha? Föreställ dig att läsa en hel bok som. Eller läsa en bok genom en förstorande lins som ett barn innehav, och röra sig.

De kan även se ordet cat (katt) på mer än 40 olika sätt.

Om ni undrar vad i captcha är ⬇️

Skärmavbild 2016-11-18 kl. 07.35.29.png

-”Alla dyslektiker ser på det här med läsning olika men här nedan kommer jag att lägga upp  en länk till en artikel på Aftonbladet som visar olika sätt dyslektiker kan uppleva text vid läsning.

http://lajkat.aftonbladet.se/5-bilder-som-visar-verkligheten-for-folk-med-dyslexi/

för mig personligen ser det ut så här vilket gör att när jag ska läsa upp siffror på matten kan 54 bli 45 och sedan ser jag att jag sagt fel och måste rätta mig själv.”

dyslexia-try3

9. Dyslektiker kan uppleva tankar som verklighet.
Dyslektiker kan helt tror de har sagt något, som de inte har, eller svära på att du inte har sagt dem något som du har.

Ofta de uttrycker sig på ett sådant unikt sätt att deras budskap inte har stött på ett konsekvens än. Och de kanske inte inser att denna aspekt av deras kommunikation är en del av deras dyslexi.

-”Det har gör jag hela tiden och jag har aldrig fattat att det kan ha med dyslexi att göra. Sedan ska man komma ihåg som jag skrev innan att dyslexi är inte en ursäkt till att säga” Jag kan inte  för jag har dyslexi” utan en anledning till att jobba hårdare. samt att alla fungerar olika.”

 

Det är viktigt att förstå att trotts att Dyslexi är en form av funktionsnedsättning så påverkar den inte intelligensen alls. Oftast är det så att folk med dyslexi kan ses som intelligentare än andra då man som dyslektiker måste tänka ”Utanför lådan” vara kreativ och alltid ligga ett steg före i skolarbetet. En person som man brukar ta upp som en förebild för dyslektiker som ser sig själva som dumma är Einstein och jag har svårt att tro att någon skulle kunna säga att han var korkad.

När jag pratar med barn och föräldrar som nyligen har fått dyslexi brukar jag säga att självförtroende är det viktigast som finns för alla med speciellt en dyslektiker. Det är också väldigt viktigt att förstå att det finns absolut ingenting fel med att vara dyslektiker och det är definitivt ingenting att skämmas över, Jag har nästan alltid varit mycket öppen med att jag har dyslexi och alla jag har berättat för har varit helt okej med det, men jag kan tyvärr inte garantera att alla kommer att ta det bra.

På hjärnfondens hemsida säger dyslexi forskaren Gayathri Chandrasekar:

”– Jag arbetar i professor Juha Keres grupp som är en av de ledande grupperna inom dyslexigenetik. Dyslexi är en genetisk sjukdom som påverkar läsning, skrivning och inlärningsförmåga hos barn. Trots att många framsteg har gjorts att förstå dyslexi och hur de molekylära mekanismer som leder till utvecklingen av dyslexi fungerar är det fortfarande inte helt klarlagd.

Jag tror att en fördjupad studie inom området är viktigt för att kunna identifiera problemet ganska tidigt hos barn och även för att utveckla nya behandlingsstrategier.”

Annonser