Pluggtips

Innan du läser på om de olika pluggtipsen skulle jag rekommendera att du läser Om Dyslexi. Kom också ihåg att alla tips inte fungerar för alla eftersom att vi alla fungerar olika. Om du inte har dyslexi men vill ha några bra plugg tips ändå är det bara att läsa på!

Den här texten kommer att innehålla mycket text så jag rekommenderar att slå på någon form av uppläsnings tjänst här. De flesta datorer och mobiler är installerade med den här funktionen. Prova att stryka under texten och sedan höger klicka då borde det komma upp ett förslag som heter Tal eller något liknande. (Ps. jag kommer att läsa in all text och lägga upp inom kort.)

Skärmavbild 2017-01-17 kl. 21.36.36.png

Svenska

 • Är det dax att läsa den där tjocka, långa boken i skolan igen som aldrig verkar tar slut? Då är mitt första tips att du gillar eller har någon form av intresse för bokens innehåll. Här nedan kommer en lista på böcker som jag gillar att läsa och som har blivit godkända av mina lärare under åren:
 1. Harry Potter, de vises sten. – läs om bok serien här.
 2. Percy Jackson, född till hjälte. – läs om bok serien här.
 3. Starcrossed Helena (Svenska). – läs om boken här.
 4. Idolen av Meg Cabot. – Läs om boken här.
 5. Drömgångare. – läs om boken här. 
 6. Törnrosens nyckel. – läs om boken här.
 7. Vampyrens medhjälpare. – läs om boken här.
 • Ska du skriva en boklogg eller sitta på ett boksamtal? Ett bok tips är att du äger boken eftersom att du då kan stryka under eller anteckna i boken. Dock kan det vara dyrt med böcker, det du då kan göra är att du sätter fast postit-lappar  (eller bara en bit papper som du kan skriva på)på sidan och skriver vad som var intressant (eller svaret på någon fråga du fått). Du kan ju även skriva på vilken rad du är intresserad av. t.ex. Rad: 4 – Huvudpersonens ålder. På det här sättet kan du gå tillbaks i boken och läsa om.
 • Har du fått frågor du ska svara på? Läs frågorna först och skriv ned svaren medan du läser eller markera vilken sida du hittade svaret på.
 • Som dyslektiker kan det kännas svårt och jobbigt att läsa. Man kan även få mycket ont i huvudet (Läs mer om det här) därför kan det kännas bättre att lyssna på boken. Jag använder mig av Legimus som man kan ladda ned via både App Store och google play store. Man kan även komma åt den via datorn (http://www.legimus.se). Du kan även låna ljudböcker på biblioteket.
 • Stavningssvårighet? Stavning är ett riktigt svårt problem för vissa dyslektiker. Tyvärr finns det inte mycket att göra åt det eftersom att dyslexi är något man har hela livet men det man kan göra är att man kan använda sig av hjälpmedel som Stava Rex  vilket är ett rättstavningsprogram som man får ut på recept när man gör sin utredning. Den är till stor hjälp och jag rekommenderar att du verkligen frågar din logoped om det.
 • Har du några speciella ord som du använder ofta och ALLTID stavar fel på (Suck)? Jag stavar alltid fel på Hade (Jag skriver hadde), Använda (Jag skriver Andvända) och massa fler. Det jag gjorde var att jag ändrade mitt mobillösenord till Hade Använda så varenda gång jag ville komma in på mobilen var jag tvungen att stava rätt och nu har det blivit inbränt och jag stavar nästan aldrig fel på de orden igen.
 • Fler tips kan till komma.

Engelska

 • Samma boktips som på svenskan gäller här men jag skriver en ny boktipslista:
 1. Harry Potter and the philosopher’s stone – Läs mer om bok serien här
 2. Percy Jackson and the lightning thief – Läs mer om bokserien här
 3. The mortal instruments, city of bones – Läs mer om bok serien här 
 4. Matched – Läs mer om boken här 
 5. Vampire academy – läs mer om bok serien här 
 • Det finns även stavningsprogram till engelska som t.ex. Spellright. Även detta kan du få av din logoped vid utredningen.
 • Det är mycket bra om man pratar mycket engelska hemma och försöker vänja sig vid engelska. Det är viktigt att man som målsman hjälper med svåra ord och uppmuntrar till att prata. Det är nämligen viktigare att kunna prata engelska än skriva i det värkliga livet. (Min mamma skickade iväg mig på språk resa och jag kan ju säga att jag lärde mig inga nya ord men jag lärde mig våga prata, nu har inte alla råd så det är absolut inte ett måste)
 • Är det jobbigt med glosor? Det du kan göra när du får glosor är att:
 1. Du kan rita bilder bredvid varje engelsk glosa som påminner om hur ordet låter t.ex. Brain (Hjärna) då skulle jag rita en tumme upp och en pil plus en öppen dörr.  Skärmavbild 2016-11-17 kl. 18.47.32.pngoch som du kan se behöver du inte vara bra på att rita för det här tippset. På det här sättet kan du lära dig stavningen på orden. Tänk på att tipset bara fungerar om du lärt dig vad ordet betyder. Det hjälper alltså inte för att lära dig översätta orden
 2. För att kunna lära sig översätta glosorna till och från svenska gäller det att traggla in dem. Plugga lite varje dag och det är viktigt att man tar pauser. Så plugga 10 min ta 5 min pause, plugga 15 min ta 5 min pause, plugga 20 min ta 5 min pause. Sedan avslutar du och så går du och gör något annat. Repetera detta ända fram till förhörsdagen. Det är bättre att plugga lite vargs dag istället för dagen innan provet eftersom att det då sätter sig i långtidsminnet.
 3. Det du kan göra för att lära dig vad orden betyder spela memory med orden eftersom att du måste veta vad orden betyder för att kunna para ihop orden. Se till att personen du spelar med bara hjälper dig de första två gångerna och sedan får du se till att försöka klura ut det själv. På så sätt får du först chansen att lära dig orden och sedan tänka ut orden själv.Skärmavbild 2016-11-17 kl. 19.14.34.png
 4. Om du tycker att det absolut inte går med glosor och du har försökt med alla möjliga knep men du kan inte komma ihåg orden, prata med din lärare om en kompromiss. När jag pratade med min lärare kom vi fram till att jag skulle läsa engelska böcker istället och rapportera vilka nya ord jag lärt mig
 5. Ha glosorna inlästa på din mobil. På så sätt kan du öva vart som hälst och du kan lyssna på orden istället för att behöva läsa dem. Lyssna på dem på bussen hemma eller medan du tragglar glosorna även på papper. Då får du två intryck både från hörseln och synen och du har större chans att komma ihåg orden.
 • Tangentbord på iPhone och ipad: Om du ska skriva något på engelska på Iphone eller Ipad är ett bra tips att lägga till ett egelska tangenbord. Här kommer en förklaring på hur man gör och varför!

image1.PNG

Börja med att gå in på Allmänt.

image2.PNG

Gå sedan in på Tangentbord.

image3.PNG

Tryck nu in på Tangentbord igen

image4.PNG

Lägg till nytt tangent bord som du ser har jag redan gjort det.

image1 2.PNGNär du sedan ska skriva något på engelska rekommenderar den de ord som den tror du försöker skriva eller det ord den tycker ska komma efter. På dehär sättet kan du teknist sätt skriva hela meningar och bara behöva skriva ett ord.

Mattematik

Jag har jätte mycket problem med matte. jag tycker det är svårt och oftast känns det som att lärarna lär ut på en lägre nivå än vad själva provet ligger på. En av mina klasskamrater sa en gång till min nya matte lärare att ”Du låter oss bygga en bil som går 70km/h och förväntar dig sedan att vi ska ställa upp med den på en formel 1 bana”. Ibland kan det stämma men ibland kan det vara så att man tycker att man är sämre än vad man faktist är. Så min fråga var hur ska jag förbereda mig för proven och se till att jag kommer förberedd till proven?

 • Det första jag skulle rekommendera är att prata med matte läraren. Detta gäller alla ämnen om det har hänt en orättvisa. (Jag hade en matte lärare som jag var livrädd för men efter att jag pratat ut med honom förstod jag att han inte var så läskig och det gick plötsligt bra för mig på matten)Men om läraren inte vill lyssna (Som min nya matte lärare) då måste man gå till högre makter, Först om du har en mentor eller bas lärare prata med henne/honom. Om du inte har någon sådan lärare då skulle jag rekommendera att maila/gå till din skolas rektor. Jag vet att man mår dåligt i både kropp och själ när man sitter på provet och det känns som att man inte förstår, så det är bättre att berätta för någon istället för att lida.
 • Jag har precis kommit över en riktigt bra hemsida som heter Matte boken (som jag länkar till här) där kan man få jätte bra hjälp i form av att man kan göra små prov där man kan kontrollera sig själv. Det är baserat på vilken årskurs man går i så man får rätt frågor till din egen nivå.
 • Multiplikationstabellen kan vara en riktigt hård nöt att knäcka. Jag är 16 nu och jag kan erkänna att jag inte kan den. Men det finns lite knep även här som man kan försöka med:
 1. Den vanliga traggligs metoden. Det vill säga att öva lite varje dag i form av att antingen säga eller skriva ned multiplikationstabellen. Plugga lite varje dag och det är viktigt att man tar pauser. Precis som när man pluggar glosor är det bra om man plugga 10 min ta 5 min pause, plugga 15 min ta 5 min pause, plugga 20 min ta 5 min pause. Sedan avslutar du och så går du och gör något annat. Repetera detta ända fram till förhörsdagen. Det är bättre att plugga lite vargs dag istället för dagen innan provet eftersom att det då sätter sig i långtidsminnet.
 2. Du har rätt till att ha en lat hund med dig till prov men jag skulle ändå rekomendera att du försöker plugga in den (Se lathunden som en sista utväg).Skärmavbild 2017-01-19 kl. 14.12.47.pngOm du nu får talet 7×6 kollar man först på den översta raden letar efter 7 och sedan tar du raden till vänster och letar upp 6. Där de två talen möts är svaret, och som man kan se här är det 42.Skärmavbild 2017-01-19 kl. 14.15.17.png

 

Använd den här för att fylla i en egen se det som övning. (Du kan tyvärr inte fylla i datorn utan du får kopiera den och sedan skriva ut. Eller rita en egen på ett papper)

 

 

 

Allmänt

Nedan kan ni hitta en pdf-fil (Vad händer sen?) med ett mycket effektivt sett att tänka i flera led.

Vad händer sen?

I de hela rutorna skriver ni den röda tråden, huvud ledet så att säga. I de streckade rutorna skriver ni andra möjliga konsekvenser. Så ett tips är att skriva ut denna fil eller rita en egen och klistra ihop papperna. Om du måste fortsätta utveckla kan du klippa bort slutsatsen och klistra på en ny sida.

När du har fyllt i pappret och är nöjd kan du börja skriva/tala in din text.